Onderhoud

Onderhoud verschilt per soort fiets

Elke soort fiets vergt een ander soort onderhoud. Daarnaast zijn de weersomstandigheden en het soort wegen waarop gereden wordt van invloed op het onderhoud.

Tips

Waar kan je nou op letten als het gaat om fietsonderhoud? Zijn er dingen die je zelf kan doen of moet je voor elk klein ding naar de specialist?

 • Laad de accu van je elektrische fiets altijd op op kamertemperatuur. Accu’s houden van een warme omgeving.
 • Veel mensen maken de ketting veel te vet. Vermijd dat. ‘Een paar druppeltjes is al genoeg om hem te smeren. Een te vette ketting verzamelt ook snel vuil.’ Gebruik geen spuitbus, dan spuit je er namelijk geheid naast. Maak de ketting schoon voordat je hem invet.
 • Let op je bandenspanning. Je banden slijten dan minder, het is beter voor je stuurgedrag, remgedrag en wegligging.
 • Wist je dat je je frame kan waxen met een dun filmlaagje? Daarmee bescherm je de fiets tegen de elementen, in bijvoorbeeld een vochtige schuur of als de fiets buiten staat.
 • Goedkoop is duurkoop als het gaat om binnenbanden. Die gaan namelijk veel sneller lek. Zorg ook hier weer dat de bandenspanning op peil is.
 • Heb je een afgebroken spaak? Repareer hem dan zo snel mogelijk. Het wiel raakt uit balans als er één of twee kapot zijn.
 • Probeer trommelremmen niet zelf te vervangen. Daar heb je speciaal gereedschap voor nodig. Kies bij remblokjes voor de sterkste rem die er is.
 • Heb je fietsverlichting op batterijen? Vervang dan jaarlijks de batterijen. Ze kunnen er namelijk zomaar mee stoppen.
 • Het is voor de accu van een e-bike niet goed om lange tijd stil te staan. Probeer dus ook in de winter als je dan niet fietst, toch even te fietsen. Ben je lange tijd niet aan het fietsen, bewaar dan de accu binnen op een temperatuur van minimaal zestien graden.
 • Maak je fiets regelmatig schoon. Doe dat met warm water, een borstel en fietsreiniger. Vermijd een hogedrukspuit, daarmee kan je water spuiten in de trapas en versnellingsnaaf.
 • Gebruik speciale teflon-fietsolie. Die stoot vuil af en is ook vuilwerend.

FIETS ONDERHOUD

Periodiek onderhoud van uw fiets is belangrijk. Bovendien verhoogt goed onderhoud uw fietsplezier. Alle bewegende delen draaien soepel. U hoort of voelt geen vervelende tikken tijdens het fietsen. Nog belangrijker is dat onderdelen die goed gesmeerd zijn minder hard slijten.

Wanneer u uw fiets regelmatig een onderhoudsbeurt laat geven, gaat uw fiets langer mee en heeft u meer fietsplezier. Een onderhoudsbeurt voer ik uit tegen een vooraf vastgestelde lage prijs. Constateer ik tijdens het onderhoud mankementen waarbij onderdelen moeten worden vervangen, dan krijgt u altijd hiervan een prijsopgave vooraf.

Maak nu een afspraak voor een onderhoudsbeurt voor uw fiets.